“Herkesin bir ev kurabiyesi olmalı. Çat kapı gelenler için mutfağın bir köşesinde, kapaklı kavanozun içinde, önceden haber verenlere de, fırına girmek üzere paketlenmiş olarak buzlukta. Kapıyı açtığınız gibi kokusu gelenleri mest edecek, zaman içerisinde sizinle özdeşleşecek, dostlarınızın adınızla birlikte anacağı bir kurabiye.”
Yıllar önce böyle anlatmıştı
Cenk, kitabındaki “ev kurabiyesi” tarifini… Üzeri kıtır bademli, mis gibi tereyağı kokan kurabiyeler, “Cenk’in Ev Kurabiyesi” idi.
Kitaptaki onlarca enfes tariften bir tanesi…
Benim ev kurabiyem ise yine Cenk’in ama başka bir tarifinden yola çıkan kurabiyeler oldu. Tarifin
orijinali ile benim değiştirdiğim arasında fark vardı. Sonra Cenk kitabının Türkçe baskısında kendi orijinal tarifini biraz daha
değiştirmişti. Fakat benim elim o değişimi uygulamaya hiç gitmemişti.
Bir buluşmamızda kendi uygulamamla yaptığım fındıklı kurabiyeleri ona götürünce, inadımın nedenine hak vermişti Cenk. Hatta sonra o da kurabiyenin benim usulümce halinden yola çıkarak, kitabın İngilizce versiyonu için başka, bambaşka nefasette yeni bir
kurabiye yarattı onlardan.
2007’de Cafe Fernando’ya ilk kez yorum bırakmama neden olan, “kız isteme töreni”nde damağımızı şenelten, Safranbolu’dan Kartepe’ye, Foça’dan Anadolu Hisarı’na gezen ve İstanbul’un her köşesindeki dostlarıma yapıp, götürdüğüm bu enfes kurabiyeler, Cenk’in dediği gibi, sonunda “Banu” diyenlerin aklına düşen şeye dönüştü.
Kuşhâne’nin kayıtlarında yer alsın diye kendi ölçü ve usulümce fındıklı güzellerimi not edeceğim buracığa. Ancak onları apayrı bir boyuta taşıyan Cenk’in
son tarifine de bir göz atmanız konusunda ısrarcı olacağım.

Fındıklı Kurabiye
bardak ölçüsü 250 ml
Malzemeler:
1 bardak un
1 bardak kavrulmuş fındık içi
¼ bardak toz şeker
125 gr tereyağı (oda ısısında)
24 tane kavrulmuş iç fındık
Yapılışı:
1. 1 bardak fındığı mutfak robotunda un haline getirin. Fındık unu ve unu bir geniş kasede harmanlayın.
2. Başka bir geniş çırpma kabında yumuşak tereyağı ile toz şekeri, karışım kremamsı bir kıvam alana kadar mikserle çırpın.
3. Tereyağlı şekerli karışıma unlu karışımı üç seferde ekleyerek, mikserin hamur karıştırma ucu ile karıştırın.
4. Fırın tepsinize yağlı kağıt serin. Hazırladığınız hamuru 24 eşit parçaya ayırıp, her bir parçayı elinizde yuvarlayın. Ortalarına birer tane fındık batırıp, tepsiye dizin.
5. Tepsinizin üzerini streç filmle kapatıp ya da tepsiyi büyük temiz bir poşete geçirip, buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Bu aşamada dilerseniz kurabiyeleri dondurabilirsiniz de… (Önce tepside dondurup, sonra donmuş halde buzdolabı poşetine aktarmanız gerekir.)
6. Kurabiyeleri buzdolabından çıkartmadan 15 dk önce fırınınızı 180C’de ısıtmaya başlayın. Tepsiyi poşetten çıkartıp (ya da üstündeki streç filmi açıp) hemen fırına koyun. Pişme süresi fırının gücüne göre değişecektir. Altları kararmadan, kurabiyeler orta kahverengi, hafif kavruk bir kıvama geldiğinde tepsiyi fırından çıkartın. 2-3 dk sonra kurabiyeleri tel üzerinde soğumaya alın.
Açıkçası kurabiyeler ne kadar süre taze kalıyor, bilemiyorum. Keza çok çabuk tükeniyor. Ancak içinde tereyağ dışında süt ürünü olmadığı ve yumurtasız olduğu için oldukça uzun süre taze kalacaktır. Hava aldırmadan sakladığınız sürece…